... koja je vrsta najljuća među papričicama, a time ujedno čini i najljući začin na svijetu? - ~ jeste li znali... ~ - Blog.hr





Svojom aktivnošću mijenjajte stvari na bolje.




KRATKO, NAJKRAĆE:


U središtu Zemlje gravitacija je jednaka nuli.




Arhiva






zackoljice
et yahoo
dot com



sadržaj © začkoljica
(ako nije drugačije naznačeno)


podešeno za mozilla firefox.





~ jeste li znali... ~

14.08.2005., nedjelja

... koja je vrsta najljuća među papričicama, a time ujedno čini i najljući začin na svijetu?

odgovor je: tepin (Capsicum annuum v. aviculare).

tepin je papričica sićušnog ploda, promjera oko pola centimetra (5 - 6 mm) (na slici lijevo - u prirodnoj veličini) koji uspijeva na divljim biljkama što rastu u suhim pustinjama sjevernog meksika.
sušeni tepini su mnogo ljući od papričica habanero ili tabasco.

tepin je biljka trajnica i raste u obliku zaobljenih grmova koji se mogu iskopati te prenijeti na zatvoreno preko zimskih mjeseci i razdoblja mraza. nakon toga, kad zatopli, ponovno se mogu iznijeti van. kasno sazrijevaju. obično im treba 120 dana da izbace zeleni plod, a onda još dodatnih 80 dana (dakle, ukupno 200 dana) da se razvije u zreli, crveni plod.

sve vrste papričica su trajnice. tepin se može uzgajati u posudama zapremine 2-3 galona (7,5 - 11 litara). na taj način biljka može uspijevati 4-5 godina.
obzirom da je divlja biljka, sjeme će početi klijati u razdoblju između 3-12 tjedana, pri temperaturi između 26 i 29°C, a postotak proklijanih sjemenki može biti između 55% i 90 (pa i više) %.

da bi se dočarala ljutinu tepina, postoje različite skale ljutine.
ja ću ovdje prikazati (pojednostavljenu) dremannovu skalu.

brojevi govore koliko će unci salse imati ljutinu od samo jedne unce ploda papričice.
1 unca = 28,35 grama

općenito - svježi crveni plodovi su 2-3 puta ljući od zelenih plodova, a suhi plodovi su 2 - 10 puta ljući od svježih.
slova u zagradama stoje za suhi plod (d) ili svježi plod (f).


slatka paprika---------------------------0
cubanelle-------------------------------1.5 (f)
conquistador-----------------------------9 (f)
rio grande------------------------------25 (f)
sandia----------------------------------42 (f)
mulato---------------------------------135 (f)
trupti----------------------------------400 (f)
sucutuba habanero--------------------555 (f)
cayenne long slim (duga ljutica)-------625 (f)
cayenne french------------------------667 (f)
habanero ecuador red-----------------833 (f)
manzano yellow------------------------840 (f)
aji yellow----------------------------1,000 (d)
tapahuna indian habanero-----------1,333 (f)
portugal hot-------------------------1,428 (f)
papafina habanero-------------------1,667 (f)
fogoso habanero--------------------2,222 (f)
doida habanero----------------------3,333 (f)
xixixi habanero-----------------------5,000 (f)
beberrona habanero------------------6,666 (f)
round chilly--------------------------7,143 (d)
rebentona habanero-----------------9,000 (f)
red chili (crveni feferon)------------10,000 (f)
tabasco----------------------------10,000 (f)
habanero orange------------------ 10,000 (f)
habanero white bullet--------------16,000 (d)
zimbabwe bird----------------------19,500 (d)
assam------------------------------20,000 (d)
indian pc-1-------------------------25,000 (f)
habanero gold bullet 40k-----------40,000 (f)
tepín ---------------------- 20,000-64,000(d)

to znači da će 1 unca tepina proizvesti 20000 do čak 64000 unci salse.
drugim riječima, prevedeno u metričke mjere, nešto više od 28 grama tepina dat će nam od 567 do 1814 kilograma salse!

za znatiželjne (hrabre? lude?) evo načina pripreme salse:
namačite sušene pahuljice tepina u malo soka limete 24 sata, što je dovoljno da pahuljice omekšaju, zatim ih stavite u mikser (tj. blender) i dodajte još toliko limetinog soka da se dobije tekući umak.
ohladite u hladnjaku.
rok trajanja - neograničen.
sretno.


09:55 - Komentari (18) - Ispis - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Izdvajamo:



Jeste li znali kakva je povijest piva?




Opis bloga:

sve što bi možda nekoga moglo zanimati, a nikada mu nije palo na pamet da pita...





Free Hit Counter